Mitä podcasteja kuuntelen? (Part 2)

Toinen osa viimeksi aloittamaani blogahdukseen, jossa käsittelen kuuntelemiani podcasteja.

Inside of you with Michael Rosenbaum

Muistatko 2000-luvulla pyörineen televisiosarjan nimeltään Smallville? Se kertoi nuoresta teräsmiehestä, ennen kuin hänestä tuli ikoninen sankari, jona hänet yleisemmin tunnetaan. Tietenkin sankarimme arkkivihollinen, Lex Luthor piti olla myöskin edustettuna. Nuorta rikollisneroa näyttelemään pestattiin Michael Rosenbaum. Seurasin sarjaa aikanaan hyvinkin intensiivisesti, ja sen takia päädyin muutama kuukausi takaperin katsomaan YouTubesta videotallenteen Smallville -näyttelijöiden paneelista. Siellä huomasin herra Rosenbaumin olevan kameran ulkopuolella hyvin hauska ja karismaattinen miekkonen. Koska olen utelias luonne, niin ryhdyin sitten tutkiskelemaan internetin syövereistä, että mitä hän on tehnyt sarjan jälkeen.

Ja tätä kautta onnistuinkin vihdoin löytämään hänen podcastinsa, joka koostuu viikottaisista jaksoista, joissa Rosenbaum haastattelee jotain julkisuudesta tuttua henkilöä. Enimmäkseen vieraat ovat hänen kanssaan työskennelleitä näyttelijöitä tai ohjaajia, mutta mahtuu mukaan myös muutama urheilija sekä stand up -koomikkokin. Podcastin juju onkin siinä, että Michael Rosenbaum keskustelee viikottain vaihtuvan vieraansa kanssa, ja luo katsauksen hänen uraansa, lapsuuteensa ja elämään ylipäätään. Rosenbaum onnistuukin monesti tuomaan vieraistaan esiin hyvin syvällisia teemoja, kuten heidän epävarmuutensa tai mielenterveydelliset haasteensa. Tämä johtuu siitä, että hänellä on selkeästi taito luoda turvallinen ympäristön näille vieraille avautua ja kertoa kokemuksistaan. Samalla tietenkin Rosenbaum myös sivuaa omia haasteitaan ihmisenä. Näitä keskusteluita siivittää myös hyväntuulinen huulen heitto, joka keventää sopivasti podcastin tunnelmaa.

Tämä podcast on hyvin erilainen, jos vertaa sitä aiemmin esittelemiini podcasteihin. Se perustuu enemmän vieraiden omiin tarinoihin ja henkilökuviin, kuin pysyvän vakiokaartin jutusteluista itseäni kiinnostavasta teemasta. Sen takia en olekaan kuunnellut kaikkia jaksoja, sillä yksittäisen jakson kiinnostavuus määriytyy kulloisenkin vieraan mukaan. Pääsääntöisesti kyllä annan jokaiselle vieraalle mahdollisuuden, mutta aina ei vaan haastateltavan kemia Rosenbaumin kanssa ainakaan omiin korviini kolahda.

Toisaalta taas olen saanut paljon mielenkiintoista näkökulmaa siihen, millaista esimerkiksi näyttelijän arki on pitkissä sarjoissa, kuten House, tai Smallville. Voinkin suositella esimerkiksi Stephen Amellin, eli Arrow-sarjan päähenkilön näyttelijän haastattelua. Se valottaa aika hyvin mm. sitä, miksi hän ei enää jatkanut sarjassa, vaikka sen lopettaminen ei ollutkaan vielä nauhoitushetkellä virallista.

Mangakartta

Mangakartta on tuorein podcast, jota olen alkanut kuunnella säännöllisesti. Se on nimensä mukaisesti japanilaiseen sarjakuvaan, eli mangaan keskittyvä podcast, jossa Petteri Uusitalo, sekä Maaret Stepanoff keskustelevat aina kahden viikon välein seikkailuistaan mangan parissa. Jokainen jakso tekee tarkemman katsauksen yhteen sarjaan, mutta käsitelläänpä samalla myös puhututtavia uutisia, sekä muita lukulistalla olleita sarjoja.

En ole vielä mangaa käsitellyt tässä blogissa laajemmin, mutta sanottakoon, että olen lukenut sitä teini-iästä asti. Olen aina pitänyt kaikenlaisista sarjakuvista, mutta manga on itselleni se kaikista tärkein sarjakuvan muoto. Seuraan viikottain erilaisia suosittuja sarjoja, minkä lisäksi omistan noin pari sataa pokkaria mangaa. En kuitenkaan ole kokenut itseäni varsinaiseksi otakuksi, sillä oma into syventää tuntemusta japanilaisesta kulttuurista, ja samalla mangasta, lopahti aikanaan, koska minulle tuli huonoja kokemuksia muista manganharrastajista, jotka olivat enemmän sisällä skenessä ja vähättelivät esimerkiksi lukemiani sarjoja. Siksi oikeastaan olen enemmän nauttinut sarjani vähän syrjässä, ilman että huutelen fanittamiani sarjoja varsinaisesti minnekään.

Toisaalta olen nyt vanhemmalla iällä halunnut päästä paremmin skeneen taas sisälle, mutta minulta on puuttunut väylä sen toteuttamiseen. Ja tässä oikeastaan on syy, miksi olen ollut innoissani tästä uudesta podcastista. Se antaa minulle todella asiantuntevaa näkökulmaa japanilaiseen sarjakuvaan, erilaisiin sarjoihin, sekä mangan ilmiöihin. Välillä en ymmärrä hirveästi mitä jollain termillä tarkoitetaan, mutta pääsääntöisesti Mangakartta sopii täydellisesti tällaiselle kasuaalille harrastelijalle, joka tarvitsee säännöllisen annoksen mangaa, vaikka ei siitä niin syvällisesti tiedäkään. Toki välillä omista kokemuksista johtuen jännittää, jos puhe meinaa mennä omaan makuun liian elitistiseksi, mutta onneksi podcastin juontajat perustelevat omat näkökulmansa sen verran hyvin, että kuulijana saan kiinni siitä, miksi he eivät jostain sarjasta pidä, tai toisaalta, miksi jokin kolahtaa.

Olenkin jo ottanut muutaman sarjan omalle hankintalistalle, minkä lisäksi sain hyvän idean kielten opiskeluun podcastista. Jos siis manga tai japanilainen kulttuuri yhtään kiinnostaa, niin suosittelen vahvasti tätä podcastia. Tämän avulla pääset varmasti kartalle (heh) asiasta.

Lopuksi

Olipa mukava fiilistellä vähän omia mielenkiinnonkohteina olevia podcasteja. Oli jännä huomata, miten ensimmäisen osion, pitkään seuraamieni castien, tunnelmointi oli paljon haastavampaa kuin näiden tuoreempien tapauksien. On vaikea saada puettua sanoiksi kaikki se, mitä vuosien mittaan nuo kyseiset castit ovat tuoneet minulle. Toivottavasti kuitenkin te lukijat saitte edes hieman kiinni, mikä noissa podcasteissa itseäni kiehtoo.

Kesä on hiljaista (heh heh) aikaa podcastien puolesta, joten otan mielelläni vastaan suosituksia, mitä minun kannattaisi kuunnella. Itseasiassa otin pari päivää sitten kuunteluun erään uuden castin, josta kirjoittelen arviota mahdollisesti myöhemmin.

Mutta mitä te hyvät lukijat kuuntelette? Pistäkää suosituksia kommenttikenttään, niin saan lisää uutta kuunneltavaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.