Mitä podcasteja kuuntelen? (Part 1)

Tämä on ensimmäinen osa kaksiosaista blogahdusta, joissa käsittelen kuuntelemiani podcasteja. Jokainen podcastit otsikko pitää sisällään suoran linkin kyseisen castintekijän omalle sivustolle.

En ole koskaan oikein päässyt äänikirjoihin kiinni. Bookbeatit ym. vastaavat ovat yhä suositumpia, mutta itselläni konsepti ei vain toimi. Suurin syy tähän on tarjonta. Mielenkiintoisimmat äänikirjat olen jo kokenut luetussa muodossa, ja toisaalta taas tuntuu siltä, että jos lukija ei ole juuri oikeanlainen, niin kirjaan immersoituminen häviää taivaan tuuliin.

Podcastit taas ovat kulkeneet mukanani jo useamman vuoden. Aluksi kuuntelin niitä tietokoneen kautta, suoraan jokaisen podcastin omalta sivulta, sen jälkeen otin käyttöön niiden kuunteluun tarkoitetun sovelluksen kännykässäni, ja nyt kuuntelen ne käytännössä Spotifyn kautta. Podcastit uppoavat minuun niin paljon paremmin, sillä ne castit joita seuraan, ovat tietenkin aihepiireiltään minua kiinnostavia, jonka lisäksi ne myös saavat minussa aikaan tunteen siitä, että kuuntelen, kun kaveriporukka juttelee toisilleen mukavia ja minä olen kuulijana jollain tapaa osa tätä porukkaa. Tässä blogitekstissäni haluankin nostaa esiin ne podcastit, joita kuuntelen aktiivisesti, joten ota hyvä lukuasento, teekupponen viereen (myös jokin muu lämmin juoma kelpaa) ja valmistaudu ottamaan vastaan armotonta podcastien hypettämistä.

Pelaajacast

Mistäpä muustakaan oma podcastien kuunteluni olisi lähtenyt liikkeelle, kuin Pelaaja-lehden omasta podcastista? Pelaajan toimitus kokoontuu kahden viikoin välein turisemaan mukavia videopeleistä, sekä kaikesta muustakin, kuten elokuvista, lautapeleistä sekä kirjoista. Casti on tauolla kesäisin ja jouluna, joten käytännössä tuotantokausi jakaantuu aina kevät- ja syyskauteen. Kyseessä on myös yksi Suomen pitkäikäisimmistä podcasteista, sillä sitä on tehty jo vuodesta 2008.

Pelaajacast onkin itseasiassa niin vanha, että en muista milloin olen sitä ensimmäisen kerran kuunnellut. Pelaaja-lehteen tartuin ensimmäisen kerran vuonna 2009, mutta silloin en vielä ollut heittäytynyt täysipäiväiseksi fanipojaksi. Luulen, että kosketus castiin on tapahtunut jossain vaiheessa vuotta 2011. En muista minkä takia, tai missä mielentilassa satuin laittamaan castin värähtelemään korvakanavissani, mutta kyllä se selkeästi on jonkinlaisen vaikutuksen tehnyt, kerta olen palannut sen pariin vuosi toisensa jälkeen. Alussa kuuntelin satunnaisesti pelaamisen ohella, mutta lopulta toimituksen äänistä tuli sen verran tuttuja, että sen kuuntelusta tuli itselleni rutiini. Pienen (tai suuren) salapoliisityön jälkeen sain selvitettyä, että alunperin olen ensimmäisellä käyttäjätunnuksellani kirjautunut Pelaajan sivuille joskus 2012, ja luulen, että olen noihin aikoihin aloittanut myös aktiivisemman kuuntelun.

Pelaajacastin merkitys itselleni on vuosien mittaan kehkeytynyt todella suureksi. Sitä kautta arvostamani pelimedian, Pelaaja-lehden, toimitus tuli tutuksi ja uskaltauduin lopulta jopa lähteä tapaamaan heitä Digiexpoille (nykyinen GameXpo). Tavattuani ydintoimituksen ihan kasvokkain, olin hämmästynyt siitä, että nämä tyypithän ovat aivan samanlaisia kuin castissa rupatellessaan. Todella maanläheisiä, ystävällisiä ja rentoja. Nyt vuotuinen Pelaajan-toimutuksen tapaaminen GameXpoilla onkin itselleni jo perinne ja toimituksen jäsenten idolimainen status on vaihtunut enemmän hyvän päivän tuttujen tapaamiseksi.

Hassua ajatella, että vaikka miten vuosien varrella oma elämä on muuttunut suuntaan jos toiseen hyvinkin radikaalisti, niin edelleen minulle on normaalia laittaa kuulokkeet päähän, Pelaajacast tulille, ja painua lenkille tai salille.

Nelinpeli-podcast

Nelinpeli-podcast on nykyään kolmen intohimoisen pelaajan, Jason Wardin, Mika Niinisen, sekä Mape Ritvolan muodostama podcast, joka niin ikään kokoontuu kahden viikon välein mikrofonien äärelle puhumaan videopeleistä, ja muista nörttejä miellyttävistä aiheista. Ja kun sanon mikrofonien ääreen, niin tässä tapauksessa se todellakin kuuluu, sillä podcastin äänenlaatu on todella ammattimaisella tasolla. Tekninen tasokkuus tekee castin kuuntelusta todella helppoa ja miellyttävää. Nelinpelin podcastit ovat huomattavasti pidempiä kuin mitkään muut kuuntelemani podcastit, jaksojen kestäessä parhaimmillaan huimia kymmenen tunnin mittaisia settejä. Kuunneltavaa siis riittää. Lisäksi Nelinpeli on täysin riippumaton mielipiteiltään, sillä tämä äärimmäisen laadukas podcast pyörii täysin harrastelijavoimin.

Törmäsin itse Nelinpeli-podcastiin vuonna 2013, kun vieraaksi saapui Pelaaja-lehden päätoimittaja Miika Huttunen. Tämä toimi loistavana porttina itselleni Nelinpelin tuotantoon, ja kunhan olin ensin päässyt ajantasalle uusimpien jaksojen kanssa, aloin kuunnella myös kaikki aiemmat podcastit läpi. Muistan erityisesti, että itseeni vetosi alkuperäisen nelikon (Jason Ward, Mika Niininen, Sami Saarelainen ja Sebastian Websterin) kemia sekä huumori todella vahvasti, ja monesti koin castia kuunnellessani tilanteita, jolloin tuli purskahdettua julkisilla paikoilla nauruun, mikä aiheutti jo itsessään sangen koomisia hetkiä.

Nykyisen kokoonpanon tyyli puhuttelee minua edelleen vahvasti, ja kuuntelen uudet jaksot yleensä samantien Pelaajacastin ohella. Viimeisimmässä jaksossa muuten tietyllä tapaa ympyrä sulkeutui hauskalla tavalla, sillä Miika Huttunen oli jälleen Nelinpelin vieraana. Hivenen harmittaa, että en ole samallalailla ollut kontaktissa Nelinpelin kanssa, kuin Pelaajacastin, eli en ole lähettänyt kuulijakysymyksiä Dear Nelinpeli -osioon, tai muutenkaan kirjoittanut heille palautetta. Ovathan hekin kuitenkin kulkeneet tässä mukana ääniaaltoina jo kuuden vuoden ajan. Ehkäpä tämä onkin nyt se kuuluisa ensimmäinen askel myös aktiivisempaan kommentointiin heidän suuntaansa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.